Κατηγορίες
Σχεδόν μ' αγάπησες

Πρότυπο ερωτικής επιλογής

Πως διαμορφώνεται το πρότυπο ερωτικής επιλογής

Η γυναίκα, κατ’ αρχή, δημιουργεί πρότυπο ερωτικής επιλογής συντρόφου καθώς και αντιπρότυπο  με βάση τον πατέρα, ή αυτόν που παίζει στην οικογένεια το ρόλο του πατέρα. Το πρότυπο αυτό αρχίζει και αποκτά συγκεκριμένη μορφή στην ώριμη εφηβεία. Τότε, το διαμορφώνει πια μέσο των μαυλισμάτων από άλλες πηγές: Αυτές είναι τα μέσα ενημέρωσης και τις διαφημίσεις της αγοράς που αφορούν στην εμφάνιση και επίδειξη του άνδρα. Εκεί προτιμάει τους εντυπωσιακούς άνδρες που μοιάζουν με τα μοντέλα, και που παράλληλα εμπνέουν δύναμη και παροχικότητα. Έτσι καλύπτεται το πατρικό της πρότυπο.

Στην συνέχεια, όταν εξαντληθεί η διέγερσή της από το οπτικό μέρος, πράγμα που γίνεται σύντομα, προσανατολίζεται αλλού: Στα στοιχεία του προτύπου που αφορούν στην ασφάλεια, τη δύναμη, την ωφέλεια, τη συσσώρευση και τη θωπεία. Ύστερα από αυτή την προσγείωση, τα πράγματα που της συμβαίνουν είναι πλέον γνωστά και πεζά.

Διαμόρφωση ανδρικού ερωτικού προτύπου.

Αντίστοιχα, ο άνδρας διαμορφώνει και αυτός αρχικά μητρικό ερωτικό πρότυπο από την μητέρα του και όποιον άλλο έπαιξε το ρόλο της.
Ακόλουθα στην εφηβεία, διαμορφώνει ένα κυρίως οπτικό πρότυπο επιλογής επίσης από τα ΜΜΕ και την αγορά. Το πρότυπο αυτό που είναι εξαιρετικά επιφανειακό, καθοδηγεί στην αρχή με επιτυχία τον ρόλο του άνδρα. Που είναι επίσης επιπόλαιος και αφορά την απλή συνεύρεση και γονιμοποίηση.

Μετά από ένα διάστημα, το πρότυπο αυτό ξεθωριάζει και δεν επαρκεί να του δώσει αισθήματα πληρότητας στην σχέση. Τότε εκείνος αναζητεί νέο αντικείμενο ερωτικού ενδιαφέροντος. Αν δεν έχει επιτυχία και σ αυτήν την πρακτική, τότε αναδύεται το μητρικό του πρότυπο. Έτσι αυτός ζητά  περισσότερα χάδια, προσοχή και τροφή από το θηλυκό που έχει δίπλα του.

Σε καποιες περιπτώσεις, τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα, μπορεί να έχουν εξ αρχής υπερτροφικό μητρικό και πατρικό πρότυπο, και να αναζητούν μητέρα και πατέρα σύντροφο, χωρίς μάλιστα να παίζει ρόλο η μεγάλη διαφορά της ηλικίας τους με αυτόν.

Οι άνθρωποι επιδιώκουν και κάνουν αυτό που έμαθαν και συνήθισαν να κάνουν και να τους ευχαριστεί στα πρώτα στάδια των εμπειριών τους.Το αντίθετο το αποφεύγουν.

..περισσότερα στο βιβλίο