Κατηγορίες
Σχεδόν μ' αγάπησες

καιρός να βρείς τον άλλον…- εξοικείωση και ανιδιοτέλεια

Καιρός να βρεις την άλλη (τον άλλον εαυτό)

Για να κάνεις την αληθινή σχέση της ζωής σου πρέπει κάποια στιγμή να βρεις και την άλλη…… πλευρά του συντρόφου σου. Είναι σαν το μαχαίρι που χρησιμοποιείς την μια πλευρά και φθείρεται. Αν αρχίσεις ξανά από την άλλη πλευρά, ξεκινάς μια καινούργια και πεπειραμένη πλέον σχέση.

Κίνδυνοι εξοικείωσης.

Η οικειότητα παρέχει στον άλλο την δυνατότητα να βρίσκει τις αδυναμίες σου και συνεπώς όταν έρθει η ώρα να δώσει η οικειότητα την θέση της στον ανταγωνισμό, τότε είσαι ευάλωτος απέναντι στον «οικείο» εχθρικό σύντροφό σου.

“μου βρήκες το αδύνατο σημείο μου κι αυτό είναι μείον μου….” που λέει και ο χαρούμενος αοιδός…

Λογικά αναμενόμενο είναι, όταν χρησιμοποιείς λίγες και ελλιπείς πληροφορίες για την σχέση, για το τι είναι αυτή και τι απαιτεί, να μην βγάζεις σωστά και χρήσιμα συμπεράσματα γι αυτήν.

Πόσο ανιδιοτελείς είμαστε στη σχέση.

Με εξαίρεση ίσως τα άτομα με τα οποία ταυτιζόμαστε, η «αγάπη» που νομίζουμε ότι έχουμε προς τα υπόλοιπα πρόσωπα (ταίρι, φίλους) συχνά υποκρύπτει και εμπεριέχει μίσος και ιδιοτέλεια. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα βγαίνουν προς τα έξω με τις αρνητικές φράσεις μας οι οποίες αδιόρατα αποκαλύπτουν έτσι την διάψευση των προσδοκιών μας από τα άτομα αυτά.

(τους λέμε συνήθως: με κατέστρεψες, δεν με αφήνεις να αναπνεύσω, απέτυχα εξ αιτίας σου κλπ).

Μην είσαι απόλυτος αγάπη μου

Οι απόλυτες θέσεις, γνώμης και άποψης ανάμεσα σε δύο άτομα που βρίσκονται μαζί, δημιουργούν και την καταστροφικότερη επικοινωνία στην σχέση τους. Αυτό διότι οι απόλυτες θέσεις στηρίζονται στην μέγιστη ανταγωνιστική διαφορά δυναμικού ανάμεσα στα δύο άτομα = η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο δημιουργεί έλξη ή άπωση ή πόλωση.

Η υιοθέτηση μιας μεσαίας θέσης, δηλαδή της αποδοχής, της επιφύλαξης, της διαλλαγής για το θέμα που απασχολεί το ζευγάρι, επιφέρει μια διάσπαση της ανταγωνιστικής ενέργειας που εκπέμπουν οι δύο πλευρές και η οποία ενέργεια διαφορετικά προκαλεί την απομάκρυνση και πόλωση ανάμεσά τους.

Με την επιλογή της ήπιας αυτής θέσης, το ζευγάρι πετυχαίνει να συνθέσει τα δυναμικά του σε ένα αρμονικό σύνολο που παράγει ευχάριστη και δημιουργική συντροφική ζωή..